Welkom
Dit educatief programma over het gebruik van spotprenten in het voortgezet onderwijs aan de hand van prenten van Louis Raemaekers, is in 2013-2014 door een aantal studenten van de Fontys Lerarenopleiding Sittard ontwikkeld. Hier kunt u daar meer over lezen. Indertijd stond dit programma ook op een aparte website. Waar over ‘deze site’ wordt gesproken, wordt nu alle informatie onder de knop Educatief bedoeld.
In november 2019 is dit programma bewerkt door Ariane de Ranitz. Er zijn enkele niet-werkende links verwijderd en een paar afbeeldingen gewijzigd of toegevoegd.
In de meeste kranten kom je nog zeer regelmatig spotprenten tegen. Zij zijn bedoeld om een (politieke) situatie uit te vergroten en hierdoor bespreekbaar te maken. Er wordt ‘de spot gedreven’ met deze situatie. Als de spotprenten gaan over een situatie in het verleden, is het niet altijd duidelijk wat de tekenaar hiermee wilde zeggen. Je hebt dus achtergrondkennis nodig om een spotprent te kunnen analyseren. Alleen kennis is hierbij niet genoeg; het is ook een vaardigheid die je moet ontwikkelen en dit kost tijd. Reden genoeg dus om hier al vroeg mee te beginnen.
Deze site biedt de mogelijkheid voor jou als geschiedenisleerling aan de onderbouw van de middelbare school om te oefenen met het analyseren van spotprenten. Voorwaarde hiervoor is wel dat de benodigde kennis over de Eerste Wereldoorlog al is opgedaan.
Je vindt op deze website een aantal opdrachten over spotprenten van Louis Raemaekers. Hij was een Roermondenaar die over de hele wereld bekend is geworden met zijn spotprenten over de Eerste Wereldoorlog. De site biedt drie verschillende werkvormen aan voor docenten; klik hier om deze te bekijken.
Voor de leerlingen zijn de internetopdrachten over spotprenten ingedeeld in de categorieën: toepassing, uitvoering en verdieping – vraag aan je docent welke opdrachten jij moet gaan maken.
Voor het analyseren van de spotprenten maak je gebruik van de spotprentwijzer (te vinden op deze site). Dit stappenplan leidt je naar de conclusie en daarmee naar de betekenis achter de spotprent.
Heel veel succes met het maken van de opdrachten.