Louis Raemaekers

De in Roermond geboren Louis Raemaekers is de bekendste propagandatekenaar van de Eerste Wereldoorlog. Met name in de Verenigde Staten en Engeland is hij heel bekend geworden met zijn spotprenten. Zijn invloed als politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog was zelfs zo groot dat de Duitse regering twaalfduizend mark op zijn hoofd zette.

Louis Raemaekers werd geboren op 6 april 1869 in Roermond. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij al belangstelling voor de vrije teken- en schilderkunst en maakte vele portretten, landschappen en stadstaferelen. Het is dan ook niet zo gek dat hij als beroep voor het vak ‘tekenleraar’ koos. Hij studeerde hiervoor in Amsterdam en werkte hierna enige jaren in Tilburg en Brussel, waarna hij zich uiteindelijk vestigde in Wageningen. Hoewel hij was opgeleid en lesgaf in ‘bouw- en werktuigkundig tekenen’ ging hij zich steeds meer richten op de vrije kunst, waarna het accent langzaam verschoof naar spotprenten en andere politieke tekeningen. Raemaekers kwam hierdoor in het jaar 1909 te werken bij De Telegraaf waarin eerst wekelijks en vervolgens bijna dagelijks een bijdrage van hem verscheen.

Hij was in deze jaren nog politiek neutraal, maar dit veranderde toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Raemaekers tekende voor De Telegraaf fel anti-Duitse tekeningen. Deze werden echter al snel als een bedreiging voor de Nederlandse neutraliteit gezien. Raemaekers kreeg in het buitenland inmiddels al meer naamsbekendheid. Zijn tekeningen werden tegen het einde van 1915 in Frankrijk en in Engeland gepubliceerd. Ook verscheen zijn werk in de vorm van briefkaarten, affiches en sigarettenkaartjes. Zijn tekeningen kwamen op deze manier ook bij de soldaten op het geallieerde front terecht. Raemaekers bezocht de verschillende gelederen van het geallieerde front in Frankrijk een aantal keer gedurende de oorlog, als bron voor zijn politieke tekeningen.

Op uitdrukkelijk verzoek van zowel Engelse als Amerikaanse zijde bezocht Raemaekers de Verenigde Staten van juli tot november 1917 om de publieke opinie zover te krijgen in te stemmen met de strijd aan geallieerde zijde in de oorlog. Deze reis werd het hoogtepunt van Raemaekers’ bekendheid, zijn tekeningen verschenen dagelijks in een paar honderd kranten, en men noemde hem ‘’s werelds beroemdste spotprent-tekenaar’.

Met het einde van de Eerste Wereldoorlog nam de invloed van de tekeningen van Raemaekers af en tevens zijn bekendheid. Zijn productiviteit was nog jarenlang onverminderd, maar nam af bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij in 1941 besloot definitief te stoppen met werken, is er toch ook nog later werk van hem bekend. Hij woonde al die jaren in Brussel, met uitzondering van de periode 1940-1945 toen hij uitweek naar de Verenigde Staten. In 1953 keerde hij weer terug naar Nederland. Hij woonde tot zijn overlijden in 1956 in Den Haag.