Ten strijde met potlood en pen!

Afdrukken

Binnenkort honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Een oorlog waarin Nederland neutraal blijft, maar die ook weer niet geruisloos aan ons land voorbijgaat. De oorlogsprenten van Louis Raemaekers slaan in als een bom. Deze felle en dramatische prenten over het lot van onschuldige slachtoffers zijn in de loop van de vier jaar dat de oorlog duurt tot in de verste uithoeken van de wereld verspreid.

The Great War_005b1 - Main frameEind 1914 nemen drie mensen het initiatief om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Het wordt een boekje met vierentwintig briefkaarten van prenten van Louis Raemaekers onder de naam Dessins d’un Neutre. Een diplomatieke rel is het gevolg, blijkt uit een telefoongesprek van de Franse ambassadeur in Den Haag, die de Generale Staf van het leger afluistert. De initiatiefnemers zijn vergeten het Rode Kruis op de hoogte te stellen en die maken nu bezwaar tegen het gebruik van naam en logo.

Geld inzamelen en afluisteren: zo ging het ook al in 1914. In het boek Ten strijde met potlood en pen: Louis Raemaekers, politiek tekenaar van wereld- faam in de oorlog 1914-1918 van Ariane de Ranitz, dat in oktober 2014 verschijnt, kunt u verder lezen wat deze actie oplevert.

Het boek wordt officieel gepresenteerd bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo, op vrijdag 28 november 2014. Bij voorinschrijving – dit is mogelijk tot 31 december 2013 – betaalt u slechts € 34,95 (exclusief eventuele verzendkosten). Onderstaand vindt u meer over het informatie over het boek en kunt u het boek bestellen. Wilt u “snel bestellen” klik dan hier.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.